Het is 'goed boeren' bij Gemeentebelangen

Het is 'goed boeren' bij Gemeentebelangen

15-02-2018

 

Carolien Werners heeft samen met haar man een melkveehouderij in Ruinerwold. Vanuit meerdere instanties is ze ook nauw betrokken bij de agrarische sector. De meeste beslissingen worden alleen niet gemaakt in de gemeente, hoe zorgen we er dan toch voor dat we de agrarische stem toch laten gelden in De Wolden? “De kracht van De Wolden is dat je je overal bij betrokken voelt, omdat je overal bij betrokken wordt.”

We hebben ons net ontdaan van twee enthousiaste en vriendelijke herdershonden die al aan kwamen rennen toen we het erf opliepen. Bij Carolien aan de keukentafel schuiven ook Gemeentebelangen-raadsleden en agrariërs Gerbrand Gol en Harold Benning aan. “Je kent elkaar, dus ik kan Gerbrand makkelijk even aanschieten”, aldus Carolien. “Alleen namens Gemeentebelangen zitten er ook agrariërs in de raad, die zelf het belang van de sector inzien. En daarbij hoort ook wethouder Jan ten Kate”.

Maar ook haar contact met de gemeente zelf ervaart ze als positief: “Wij liepen de afgelopen jaren met wat plannen rond, na één gesprek werd duidelijk dat de gemeente actief met ons mee wilde denken. Het laten aanpassen van ons bouwblok ging ook erg soepel. Dat maakt het voor ondernemers in De Wolden net even praktischer, omdat je het zelf kunt invullen.”

“De agrarische sector is de grootste werkgever in onze gemeente. Dan is het ook mooi dat er binnen die gemeente mensen zitten die dat vak verstaan. Dan spreek je elkaars taal, ” stelt Harold. “Naast dat er in onze sector dus veel beslist wordt boven de gemeenten, wordt er in dit soort kleinere zaken toch met je mee gedacht. Daar kun je iets mee”, knikt Carolien.

Het is nèt dat stukje betrokkenheid wat De Wolden uniek maakt

“Je hebt altijd vraagstukken die meerdere gemeenten overstijgt. De cluster Agri & Food en de Gebiedscoöperatie zijn daarin verbindend. Ook ondernemersbijeenkomsten op CH De Wolden zijn daar een voorbeeld van: laagdrempelig, maar toch zeer nuttig. Zogezegd gooi je daar ideeën over de schutting en daar kan iedereen zijn voordeel mee doen. Door dit soort initiatieven kun je elkaar helpen en hoeft niet elke boer het wiel opnieuw uit te vinden.”

Vanuit de sector kwam de regeldruk, door de stapeling van controles, veelvuldig naar voren. Voor gemeente De Wolden reden om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij waterschap, provincie, gemeente (RUD), zuivel en LTO. Harold weet te melden dat er inmiddels een verkennend gesprek heeft plaatsgevonden, waarin erkend werd dat er veel overlap was. Er wordt nu gezocht of er mogelijkheden zijn om de stapelende controles te verminderen.

Met de stem van de agrarische sector bij Gemeentebelangen zit het dus wel goed. Maar ook de gemeente zelf staat er goed op, is de conclusie aan de keukentafel. “Het is nèt dat stukje betrokkenheid wat De Wolden uniek maakt”, besluit Gerbrand.

Speerpunt - Agrarische sector is belangrijk

agrarische sector betrokkenheid Agri & Food gebiedscoörperatie stapeling controles