Gemeentebelangen grootste

Gemeentebelangen grootste

22-03-2018

De Wolden: Gemeentebelangen grootste, VVD als enige zetelwinst

Artikel door: Roy Schutte - DvhN

Geen grote verschuivingen in de gemeenteraad van De Wolden na de verkiezingen van 21 maart. Gemeentebelangen blijft op eenzame hoogte staan met 8 zetels, gevolgd door de VVD dat een zetel won en op vier uitkomt.

Geen grote winnaars, geen grote verliezers. Toch is de lach op de gezichten van de VVD’ers het grootst zijn. De liberalen wonnen een zetel. PvdA was de verliezer van de avond, het verloor een zetel. Een nieuwe samenwerking tussen Gemeentebelangen en VVD behoort tot de mogelijkheden.

Gemeentebelangen De Wolden blijft veruit de grootste

Gemeentebelangen kan weer in een zetel aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. De partij van lijsttrekker Jan ten Kate blijft veruit de grootste. Met acht van de negentien zetels kan de lokale partij rustig achterover leunen en op zoek gaan naar de beste partner. ,,Het is een hele mooie winst”, zegt een blije Jan ten Kate. ,,De grootste worden is een ding, maar de grootste blijven is ook heel wat waard.”

Hij wil nog niet vooruitlopen op een eventuele coalitie. ,,Als je zoveel groter bent dan de rest moet je ook rekening houden met de rest. Ik heb het gevoel dat wij altijd netjes met de machtsverhoudingen zijn omgegaan. Decmocratie is ook het geluid van de minderheid laten horen.”

Bij de VVD klinkt hetzelfde geluid. ,,We zijn heel blij. Maar voor we verder kijken gaan we eerst een raadsbreed gesprek aan met de hele raad”, aldus Mirjam Pauwels.

Alle huidige partijen blijven

GroenLinks boekte bij de meeste stemlokalen winst, maar genoeg voor een tweede zetel in de raad is het niet. ,,Het was heel spannend”, zegt lijsttrekker Imke Berghuis. ,,Wij dachten vanavond echt dat we een tweede zetel konden halen. Helaas is dat niet het geval, maar we zijn blij dat er toch duizend mensen in ons verhaal geloven.”

Ook ChristenUnie en D66 blijven met een zetel actief in de gemeenteraad. Hetgeen betekent dat de 17-jarige Erinn Vroom niet in de raad plaatsneemt.

Door de restzetelverdeling bleef CDA op drie zetels staan. Karin Brouwer is opgelucht: ,,In het begin zag het er niet naar uit. Maar toen moesten kernen als Alteveer en Koekange nog komen waar wij altijd sterk zijn.”

PvdA verliezer in De Wolden

Voor lijsttrekker Mark Turksma van de PvdA was het een zware avond. Zijn partij verloor een zetel en wordt nu een eenmansfractie. ,,Jammer, we halen meer stemmen dan vier jaar geleden maar het levert wel een zetel minder op. Van collega’s heb ik begrepen dat een eenmansfractie een ‘hell of a job’ is. Maar uiteindelijk beslist de kiezer”, laat een teleurgestelde Turksma weten.

Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen De Wolden

Gemeentebelangen: 8 (Was 8)
VVD: 4 (Was 3)
CDA: 3 (Was 3)
PvdA: 1 (Was 2)
D66: 1 (Was 1)
CU: 1 (Was 1)
GL: 1 (Was 1)

Gemeentebelangen grootste verkiezingsuitslag gemeenteraadsverkiezingen GR2018