Jan van 't Zand zwaait af: 'Helaas geen persoonlijk afscheid'

Jan van 't Zand zwaait af: 'Helaas geen persoonlijk afscheid'

31-12-2020

Sport en politiek domineerden de afgelopen veertig jaar het leven van Jan van 't Zand. Aan het politieke leven komt per 1 januari een eind. De 68-jarige wethouder van gemeente De Wolden gaat met pensioen.
Formateur, informateur, fractievoorzitter, wethouder; bijna iedere rol in de gemeentepolitiek vervulde Jan van 't Zand. Het liefst stond hij met zijn 'voeten in de modder', in gesprek met inwoners buiten het gemeentehuis dus. Het coronajaar valt hem dan ook zwaar. "Ik zit letterlijk achter een schermpje op de zolderkamer. Van 8.30 uur tot soms 22.30 uur."

Sportief

Om zijn hoofd even leeg te maken en toch genoeg beweging te krijgen probeert hij wel dagelijks een rondje te fietsen. Helemaal nu hij niet zijn geliefde rondjes in Thialf kan rijden. Want naast familie en politiek staat Van 't Zand bekend om zijn voorliefde voor schaatsen en fietsen. In 1986 schaatste hij ongetraind de Elfstedentocht. "Daar ben ik W.A. van Buren voorbij gereden", doelt hij op het pseudoniem waaronder destijds kroonprins Willem-Alexander meereed.

"Niet dat ik hem gezien heb, maar hij startte voor mij en ik finishte voor hem, dus ik ben hem voorbijgegaan. Maar ik deed er twaalf uur over, echt dramatisch. De volgende dag kun je dan niet lopen, kan ik je verzekeren." Dat hij beter kan, wil hij dan ook graag vertellen. "Later heb ik een wedstrijd op de Weissensee van 200 kilometer gereden. Die reed ik in vijf uur."

Het uitrijden van de Elfstedentocht voelt voor vitale zestiger toch net wat fijner dan een politiek succes. Waar hij op sportief gebied een individualist is, is hij als politicus en bestuurder naar eigen zeggen een teamspeler. "Dat moet ook. Je moet dingen samen voor elkaar krijgen." En volgens de afzwaaiend wethouder kan dat juist goed in een plattelandsgemeente als De Wolden. "Participatie zit inwoners hier in de genen."

Lees en kijk verder via RTV Drenthe

wethouder Jan van 't Zand pensioen afscheid sport politiek raadslid wethouder fractievoorzitter De Wolden