Jan van 't Zand zwaait af: 'Helaas geen persoonlijk afscheid'

Jan van 't Zand zwaait af: 'Helaas geen persoonlijk afscheid'

31-12-2020

Sport en politiek domineerden de afgelopen veertig jaar het leven van Jan van 't Zand. Aan het politieke leven komt per 1 januari een eind. De 68-jarige wethouder van gemeente De Wolden gaat met pensioen.
Formateur, informateur, fractievoorzitter, wethouder; bijna iedere rol in de gemeentepolitiek vervulde Jan van 't Zand. Het liefst stond hij met zijn 'voeten in de modder', in gesprek met inwoners buiten het gemeentehuis dus. Het coronajaar valt hem dan ook zwaar. "Ik zit letterlijk achter een schermpje op de zolderkamer. Van 8.30 uur tot soms 22.30 uur."

Sportief

Om zijn hoofd even leeg te maken en toch genoeg beweging te krijgen probeert hij wel dagelijks een rondje te fietsen. Helemaal nu hij niet zijn geliefde rondjes in Thialf kan rijden. Want naast familie en politiek staat Van 't Zand bekend om zijn voorliefde voor schaatsen en fietsen. In 1986 schaatste hij ongetraind de Elfstedentocht. "Daar ben ik W.A. van Buren voorbij gereden", doelt hij op het pseudoniem waaronder destijds kroonprins Willem-Alexander meereed.

"Niet dat ik hem gezien heb, maar hij startte voor mij en ik finishte voor hem, dus ik ben hem voorbijgegaan. Maar ik deed er twaalf uur over, echt dramatisch. De volgende dag kun je dan niet lopen, kan ik je verzekeren." Dat hij beter kan, wil hij dan ook graag vertellen. "Later heb ik een wedstrijd op de Weissensee van 200 kilometer gereden. Die reed ik in vijf uur."

Het uitrijden van de Elfstedentocht voelt voor vitale zestiger toch net wat fijner dan een politiek succes. Waar hij op sportief gebied een individualist is, is hij als politicus en bestuurder naar eigen zeggen een teamspeler. "Dat moet ook. Je moet dingen samen voor elkaar krijgen." En volgens de afzwaaiend wethouder kan dat juist goed in een plattelandsgemeente als De Wolden. "Participatie zit inwoners hier in de genen."

Lees en kijk verder via RTV Drenthe

wethouder Jan van 't Zand pensioen afscheid sport politiek raadslid wethouder fractievoorzitter De Wolden
Klik hier om je boodschap door te geven

#ikdoemee

Denk mee. Praat mee. Doe mee.

Klik hier en geef je mening!

image/svg+xml

Denk mee. Praat mee. Doe mee.

Hé, wat goed dat jij de Luistervink hebt gevonden!

De landelijke verkiezing is geweest. Maar hoe vind jij het lokaal gaan? Omdat we elkaar helaas niet persoonlijk kunnen treffen, staat onze luistervink voor jou klaar. Juist nu is het extra van belang om jouw geluid te laten horen! Dat kun je doen middels deze luistervink. Wat wil jij graag anders zien in onze gemeente, of wat vind jij dat er goed gaat? Wonen, sporten, boeren, het mag over van alles gaan.

De Wolden zonder jou is als een ei zonder zout! We moeten het samen doen!


Schrijf uw reactie


Het mag over één onderwerp gaan zoals bijvoorbeeld boeren, wonen, sporten enz. Maar eigenlijk mag het over van alles gaan. Wat wij als Gemeentebelangen mee willen geven is: hou jezelf vooral niet in! #gbdoen

disclaimer

Spreek uw reactie in

Opname is niet mogenlijk op dit apparaat
Sta gebruik van uw microfoon toe of uw reactie schrijven ipv. spreken

U kunt uw reactie achter laten door deze in te spreken. Gebruik daarvoor onderstaande knoppen. Ga als volgt te werk:

  1. Druk op opnemen
  2. Spreek uw boodschap in, u heeft maximaal 45 seconden
  3. Druk op stop om de opname te stoppen
  4. Met de afspelen/pause knop kunt u uw boodschap afluisteren (optioneel)

U kunt uw boodschap opnieuw inspreken door bovenstaande stappen opnieuw te volgen. Alleen de laatste boodschap wordt bewaard om te verzenden.

disclaimer

Verzenden

Wij als Gemeentebelangen waarderen het enorm dat jij je mening met ons wil delen. Voordat je dat doet kun je hieronder nog enkele gegevens achterlaten. Mochten wij dan nog vragen hebben over hetgeen dat je met ons deelt, kunnen wij contact met je opnemen en er samen over in gesprek gaan. Echter kan je je mening ook anoniem achterlaten.
disclaimer
Bezig met verzenden...

Bedankt

Nog een reactie achter laten

Disclaimer

Eigendom
Wij doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat de informatie die u op de site vindt correct is. Het kan echter voorkomen dat de informatie niet volledig en/of juist is. Aarzel niet ons hier op te attenderen. Alle informatie op de site, in welke vorm dan ook (teksten, afbeeldingen, geluidsfragmenten, methoden, downloadbare bestanden, etc.), is eigendom van Gemeentebelangen De Wolden, tenzij nadrukkelijk anders vermeld.

Toegestaan gebruik
Alle informatie mag worden gebruikt binnen het kader waar het voor bedoeld is, met vermelding van de bron en niet voor commerciële doeleinden. Wij stellen het op prijs wanneer u ons hiervan op de hoogte brengt.

Gebruiksrecht
Gemeentebelangen De Wolden heeft haar uiterste best gedaan om de oorspronkelijke eigenaren te traceren van alle op deze website gebruikte beelden en informatie. Mochten we daar toch nog in te kort geschoten zijn, laat het ons weten.

Delen (social media)
Gemeentebelangen De Wolden is niet aansprakelijk voor de wijze waarop artikelen, afbeeldingen en methodes worden gedeeld via de site of reacties en het vervolg hierop, ook niet wanneer anderen zich daardoor benadeeld of op een andere wijze gedupeerd door voelen.

Aan alle op deze site getoonde of van deze site te downloaden informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Iedereen die de op deze site getoonde of van deze site te downloaden informatie gebruikt of informatie op de site plaatst, wordt geacht akkoord te gaan met de bovengenoemde bepalingen.

Gemeentebelangen De Wolden 2021

Oeps!

Er is iets fout gegaan bij het versturen van uw reactie. Probeer het later nog eens.