Dorpshuis de Alke in een nieuw jasje
01-01-2022
Een dorpshuis is nodig om een dorp leefbaar te houden en mensen met elkaar te verbinden. In Alteveer en Kerkenveld zorgt Jelle Wunnink daarvoor. Inmiddels is hij al drie jaar de beheerder van dorpshuis De Alke in Alteveer.
Voordat Jelle de overstap maakte naar dorpshuisbeheerder, was hij maar liefst twintig jaar touringcarchauffeur. Oorspronkelijk komt Jelle uit Ommen, maar inmiddels woont hij al twintig jaar samen met zijn vrouw in Alteveer. Direct vanaf het begin was hij actief in het dorp. Hij zat niet in dorpsbelangen, maar was wel overal bij betrokken en overal voor in. Hij nam zelfs het initiatief om vanuit het dorp met een touringcar reisjes te maken naar onder andere Londen, Parijs en Berlijn. Dit moest het eerste jaar nog wat bekendheid krijgen, maar na een succesvolle eerste reis deden er positieve verhalen de ronde in het dorp. Het was zelf zo positief dat hij veel vragen kreeg over wanneer de volgende reis gepland stond. “Dat gaf mij veel energie om nog een reis te organiseren en de boeking was binnen een halfuur vol. Ik vind het mooi om iets voor het dorp te betekenen.”
"Een bijdrage van uit Initiatiefrijk De Wolden heeft ons enorm geholpen"
Dorpshuisbeheerder
Na 20 jaar als touringcar chauffeur veel van huis te zijn geweest en angstige momenten te hebben meegemaakt, kwam het Jelle ter ore dat de functie van beheerder vrij kwam: “Ik dacht, als ik nog wat wil veranderen voordat ik met pensioen ga, dan is dit mijn kans. Die heb ik gepakt!” Al snel gooide Corona roet in het eten en moesten dorpshuizen de deuren sluiten. Deze tijd heeft Jelle niet stilgezeten. Hij zag het als een kans om het dorpshuis op te knappen. De rode plafonds en de gele deuren zijn vervangen en er is gekozen voor een frisse en moderne inrichting. “Bij binnenkomst heb je meteen het warme gevoel van een eigen huiskamer“, zegt Petra Haanstra raadslid en fractievoorzitter bij Gemeentebelangen.
"Een dorpshuis is nodig om een dorp leefbaar te houden"
Onderhoud
Dorpshuis De Alke bestaat inmiddels 50 jaar. Dat betekent dat er onderhoudswerkzaamheden om de hoek komen kijken. “Alhoewel de binnenkant al stevig is aangepakt en er in al die jaren flink wat veranderd is, zijn de cv-ketels inmiddels aan vervanging toe. Maar ook de buitenkant vraagt nu om onderhoud”, stelt Jelle. Het contact met de gemeente ervaart hij als positief: “Tijdens de verbouwing kwamen we van het één in het ander en dan is het fijn dat de gemeente je tegemoet komt met een bijdrage vanuit Initiatiefrijk De Wolden. Dat heeft ons ontzettend geholpen.”
Tweelingdorp
Alteveer en Kerkenveld staan ook wel bekend als het tweelingdorp. De naam ‘De Alke’ spreekt dan ook voor zich. Ondanks dat het dorpshuis in Alteveer staat, weet iedereen volgens Jelle de weg naar het dorpshuis wel te vinden. “Ik zie Alteveer en Kerkenveld dan ook als één dorp.” Betty Vrielink-Linthorst staat op de kieslijst voor Gemeentebelangen en is oud inwoner van Alteveer: “Het is letterlijk en figuurlijk een tweelingdorp. De ene na de andere tweeling wordt hier geboren en dat maakt het nog unieker” zegt ze breed glimlachend.
Toekomst
Jelle ziet zichzelf over tien jaar wel aan de andere kant van de bar staan: “Dan ben ik gepensioneerd”, lacht hij. Desondanks ziet hij de toekomst van het dorpshuis zeker positief tegemoet: “Een dorpshuis moet gemoedelijk blijven. Iedereen moet in- en uit kunnen lopen. Zoals het dorpshuis er nu uitziet in combinatie met de vele activiteiten die we hier organiseren, denk ik dat mensen enthousiast blijven om hier naartoe te komen. Er is voor ieder wat wils.” Petra en Betty springen bij: “Wij zijn er niet bang voor dat niemand het zou willen overnemen. Tegen die tijd staat er echt wel weer iemand anders op. Het gebeurt hier immers allemaal in het dorpshuis.”
Alteveer
Kerkenveld
Jelle Wunnink
Beheerder
de Alke
leefbaar
vitaal
dorpshuis