Kunnen blijven wonen in eigen dorp
01-01-2022
“Kan ik straks nog wel een woning kopen in mijn eigen dorp?” Een vraag die leeft bij veel jonge starters. Woningen lijken als zoete broodjes over de toonbank te gaan. Starters kunnen moeilijk aan een betaalbare woning komen. Soms bezichtigen ze wel twintig huizen, alsnog vissen ze achter het net. We spreken drie jonge starters uit Ruinerwold die het wél is gelukt een huis te kopen en ook nog in hun eigen dorp.
Julian Weide, Steven Herskamp en Imre Gol zijn alle drie opgegroeid in Ruinerwold. Echte ‘Spekbraanders’ kunnen we ze daarom wel noemen. Het afgelopen jaar zijn zij ook alle drie eigenaar geworden van een prachtige nieuwbouwwoning. Op de voormalige locatie van basisschool De Dissel in Ruinerwold zijn in totaal tien duurzame nieuwbouwwoningen gebouwd. Dit nieuwbouwplan had veel belangstelling van zowel mensen uit het dorp als van buitenaf.
"Eigen inwoners verdienen voorrang bij nieuwbouw"
Julian, Steven en Imre zijn inmiddels in hun nieuwe woningen getrokken. Alle drie hebben ze hun vriendin zo ver gekregen mee te verhuizen naar hun geliefde dorp. De meiden, afkomstig uit Dalfsen, Nijeveen en Ruinen, hebben hun dorp ingeruild voor Ruinerwold. Dat bleek geen heel lastige opgave voor hen te zijn. “Ze voelen zich hier al helemaal thuis” volgens de drie. In het eigen dorp blijven wonen maakt het wel makkelijker voor de jongens. “Dit was een kans die in Ruinerwold voorbij kwam en waar we beiden geen moment over hebben getwijfeld. Als dit in Nijeveen was geweest, had ik daar nu waarschijnlijk met mijn vriendin gewoond. Natuurlijk wilde ik het liefst in Ruinerwold blijven wonen. Ik heb hier mijn familie, mijn vrienden en de voetbal. Maar in deze tijd weten we allemaal dat het niet makkelijk is om aan een leuke en betaalbare woning te komen als starter”, verklaart Steven. Julian en Imre denken daar anders over. Op de vraag of zij Ruinerwold eventueel zouden inruilen voor een ander dorp, was het antwoord al snel duidelijk: “Nee, geen sprake van.” Julian: “Ook niet als deze kans er niet was geweest. Dan had ik net zolang gewacht tot er wel iets vrij zou komen.”
Meer woningen
Er is een groot woningtekort en het doel is dat er in Nederland 1 miljoen woningen bijgebouwd gaan worden. Julian, Steven en Imre zijn het er over eens dat er in hun dorp meer gebouwd moet worden voor de starters. “Ik kan zo tien namen opnoemen van mensen die graag een huis hier op het dorp willen kopen”, vertelt Steven. De hoek Kerkweg – Buitenhuizerweg is naar hun mening een prima locatie om woningen te bouwen. “Maar”, vult Imre aan, “ik vind dat er dan bij het kopen van een woning voorrang verleend moet worden aan ‘eigen’ inwoners. Anders heeft het geen nut.”
Centraal punt
Ruinerwold is een lintdorp waarin de jongens een centraal punt wel missen. Steven: “Ruinen en Dwingeloo hebben een ontzettend mooie brink. Dat ontbreekt hier.” Imre springt bij: “Het is zeker weten het leukste dorp van De Wolden, maar niet het mooiste.” De Disselhof, de nieuwbouwwijk waar de jongens wonen, wordt steeds meer aangekleed. Zo is recent de beplanting verzorgd. Een extra lantaarnpaal en een speeltuin voor de kinderen uit de wijk zou een goede aanvulling zijn. “We zien nu vaak dat de kinderen langs skeeleren of op straat voetballen, maar hoe mooi zou het zijn als alle kinderen naar de speeltuin gaan en daar samen spelen.”
"Hoe mooi zou het zijn als alle kinderen samen kunnen spelen"
Evenemententerrein
Voor het evenemententerrein in Ruinerwold liggen er ambitieuze plannen. Het moet een moderne multifunctionele sportieve locatie worden. De jongens zien hier wel potentie in. Zeker in combinatie met de naastliggende sportvelden en -verenigingen. Als er op sportgebied nog iets verbeterd kan worden, is dat volgens hen de sportkantine. Een gezamenlijke kantine voor voetbal, korfbal en tennis, die ook rolstoeltoegankelijk is. Zelf zijn ze actief bij de voetbalclub en de korfbalvereniging. Deze verenigingen hebben ieder hun eigen kantine. Tijdens een wedstrijd moedigt de korfbal de voetbal aan en vice versa. “De derde helft samen kunnen vieren in één gezamenlijke kantine zou toch helemaal geweldig zijn?!”
Contact gemeente
Hoe het contact met gemeente ervaren wordt is verschillend. Waar Julian weinig tot geen contact heeft met de gemeente heeft Imre dat wel. Voor zijn zelfstandige onderneming, maar ook voor de jaarlijkse Carbid Academy op oudejaarsdag. Een cursus waarbij hij jonge kinderen alle kneepjes van het carbid schieten leert. Een mooi initiatief. Steven wil een garage bouwen aan zijn nieuwe woning. Recent heeft hij hiervoor bij de gemeente gecheckt of hij op basis van de huidige vergunning mag bouwen. “Een reactie op het verzoek duurde wat lang. Inmiddels hebben we positief bericht ontvangen en kunnen we starten met de bouw van de garage.”
Bouwen bouwen bouwen
wonen in eigen dorp
Ruinerwold
Starters
woningbouw
voorrang eigen inwoners
evenemententerrein