Sport en vrije tijd komen samen

Sport en vrije tijd komen samen

01-01-2022

Het begon 40 jaar geleden met een klein groepje mensen dat op de fiets stapte en zich ging verenigen. Momenteel heeft Wieler Tour Club Ruinen meer dan 160 leden en één van de mooiste ATB routes van Nederland.

Zo’n 20 á 25 jaar geleden is er in het bos tussen Echten en Ruinen een mountainbikeroute aangelegd. Vóór die tijd was het ‘gewoon’ een mooi initiatief waar hard aan gewerkt werd, maar een perfecte baan was het nog niet. Het voldeed zeker niet aan de huidige eisen.

Op diezelfde plek spreken we één van de trotse initiatiefnemers, Aaldert Hooijer: “De ATB werd populairder. Routes werden steeds mooier, spannender en beter. Van daaruit ontstond het idee om de bestaande route opnieuw aan te leggen en te verbeteren. De route die er oorspronkelijk lag is puur met handkracht, harkjes en schepjes aangelegd. Alleen krijg je dan eigenlijk niet wat je zou willen. Dus kun je je voorstellen dat er machines, materialen, maar ook vergunningen nodig zijn.” Binnen de club werden taken verdeeld om een goed plan neer te kunnen leggen bij de gemeente. “We moesten ervoor zorgen dat het plan toegevoegde waarde had en dat is gelukt”, glundert Aaldert. “We kwamen voor geld terecht bij Initiatiefrijk De Wolden, maar later ook bij de Provincie Drenthe, die Drenthe als fietsprovincie zien. Ook zij hadden dus zeker oren naar onze plannen.”

Contact gemeente

“Wij ervaren de contacten met de gemeente als heel prettig. Ze stonden direct heel positief tegenover ons plan. We waren met een klein clubje vrijwilligers en allemaal nog heel groen op dat gebied. De gemeente hielp ons prima en verwezen ons waar nodig door naar de juiste mensen.

Ook de contacten met de provincie en grondeigenaar Staatsbosbeheer zijn prima. We weten elkaar goed te vinden als het gaat om het maken van de afwegingen tussen het gebruik van het gebied gekoppeld aan natuurbescherming“

"Zonder vrijwilligers, geen onderhoud!"
 

Routebouwer

Al snel werd Patrick Jansen ingeschakeld. Een bekende routebouwer in Nederland. Naast dat hij fantastische ATB routes kan bouwen, heeft hij door zijn studie Bosbouw veel verstand van de natuur. Dat is zeker nodig, want bij de aanleg komt ook Staatsbosbeheer om de hoek kijken. “Patrick zet de hele route uit met groene vlaggetjes en zorgt voor een mooie flow in de bochten en hoogteverschillen. Daarna konden wij er met een kraantje achteraan om de route uit te graven. We hebben de route zelf gefietst om te testen wat nog niet lekker liep en zo werd de route beter en beter. Het is belangrijk dat er een bepaalde flow in de route zit. Hoe hard je nu ook een bocht neemt je gaat er altijd goed door. Daarom is de baan geschikt voor beginners, gevorderden en professionals. Het is een route met een zeer hoge kwaliteit.”

Giant Route Ruinen

De route is in totaal 20 kilometer lang en geschikt voor zowel recreatieve als sportieve fietsers: “We fietsen op dinsdagavond in verschillende niveaugroepen en ook op donderdag-  en zondagmorgen fietsen we gezamenlijk “  

Het fietsenmerk Giant vind je bij de plaatselijke fietsenwinkel ‘Arnt Wheelworks’ in Ruinen. Naast fietsen, verkoopt Giant een fietsbeleving. Daar is deze ATB route uitermate geschikt voor en daarom heeft Giant, niet voor niets, hun naam aan deze route verbonden.

“Het Giant parcours is verbonden met de bestaande ATB route in Zuidwolde en loopt via Ruinen naar de bestaande route op het Dwingelderveld. Hierdoor ontstaat er een onderlinge verbinding zodat recreanten lange (meerdaagse) tochten door de provincie kunnen maken.”

Vrijwilligers

“Als club ben je afhankelijk van de mensen om je heen. Je hebt doeners nodig voor het aanleggen, mensen die een bestuur vormen, maar ook mensen die weten hoe je een plan moet schrijven  of die korte lijntjes met de gemeente hebben. WTC Ruinen heeft een vaste groep vrijwilligers. Ze staan vrijwel elke donderdagochtend paraat om de hele route (blad)vrij te maken. Gewapend met bladblazers, schoppen, bosmaaiers - en voor het grotere werk zelfs een kleine shovel - gaan zij aan de slag om de route goed berijdbaar te houden” aldus vrijwilligers van het eerste uur Albert en Lubbechien Luten.  Zonder vrijwilligers, geen onderhoud!
Deze vrijwilligers komen niet alleen uit De Wolden. Een trotse vrijwilliger uit Hoogeveen: “Op Facebook zag ik een oproep dat ze op zoek waren naar vrijwilligers en ik herkende het als mijn thuisrondje. Ik heb me meteen aangemeld. Waarom zou ik de handen niet uit de mouwen steken als ik er zelf ook altijd gebruik van maak? En ik zie het als een sociale binding.”
De nieuwe Giant route staat inmiddels bij alle mountainbikers bekend als een heel goed onderhouden route.

Activiteiten

Het doel van WTC Ruinen is om mensen met elkaar te verbinden en samen op de fiets te stappen. Daarom organiseren ze het hele jaar door verschillende activiteiten. Zo zijn er iedere dinsdagavond en zondagochtend trainingen en wordt er één keer per maand een gezamenlijke activiteit gepland met alle clubleden. Daarnaast organiseert de club ook grotere, landelijke evenementen. Ieder jaar vindt er een Streetrace plaats in het centrum van Ruinen en begin maart is de MTB-marathon. Een evenement waar tussen de 500 en de 1000 mensen aan meedoen.

Nieuwe leden kunnen zich eenvoudig aanmelden op www.wtcruinen.nl

atb route ruinen echten wtc ruinen aaldert hooijer albert en lubbechien luten giant route routebouwer patrick jansen vrijwilligers donderdagochtend