De Wolder Courant en mijn moeder

De Wolder Courant en mijn moeder

23-12-2020

Mijn moeder Lammie Prent, net 77 jaar geworden, heeft een krantenwijk genomen. Niet omdat ze geld nodig heeft, maar omdat ze graag iets om handen wil hebben. Het werk in de tuin zit erop. Corona zorgt dat er minder contacten zijn. En de winteravonden zijn lang als je alleen bent. Er werd een bezorger gevraagd voor de Wolder Courant. De jeugd stond niet te trappelen om voor een habbekrats het hele dorp door te fietsen. Dus waarom niet?

Mijn moeder staat altijd voor iedereen klaar. Zo ging ze afgelopen woensdag met iemand mee naar het ziekenhuis. Hierdoor was ze ‘s middags laat terug. Dus ik mocht meehelpen om De Wolder Courant te bezorgen. Mijn zus had het voorbereidende werk, het insteken van ander leesvoer, al gedaan. ‘s Avonds in het donker met z’n drieën op de fiets. Ver buiten het dorp de laatste kranten bezorgen. Allemaal de fietstassen vol. Met z’n drieën was dit klusje zo geklaard.

Het was best nog even goed opletten! Zit er een NEE-JA sticker op de brievenbus dan wil die persoon geen reclame maar wel huis-aan-huis post. Dus daar moet een Wolder Courant in de bus. Vanuit de duurzaamheidsgedachte snap ik dat men hiervoor kiest. Zit er een NEE-NEE sticker op de brievenbus, dan wil die persoon dus GEEN folders en GEEN huis-aan-huis bladen. Dus ook geen Wolder Courant met de gemeentelijke informatiepagina. En dan word ik nieuwsgierig. Wie is de persoon achter deze sticker. Is hij niet geïnteresseerd in wat er speelt in zijn buurt? Of is deze persoon digitaal zo vaardig dat hij alle informatie zelf digitaal vergaard? Of neemt hij, tegelijkertijd met zijn wekelijks boodschappen, de Wolder Courant mee uit de supermarkt? Misschien toch eens een enquête bij deze mensen in de bus gooien. Nee, nee, dat wil men dus niet! .... Tja, zo is het cirkeltje weer rond.

En wat doen die andere mensen, die geen sticker hebben en de Wolder Courant wel ontvangen? Lezen zij de gemeentepagina wel? Of lezen ze vooral het andere nieuws? Of verdwijnt het hele pakket in de oud-papierbak? Tja, allemaal vragen waar je over na kan denken maar niet 1-2-3 een antwoord op krijgt. Het mooie is als je de krant rondbrengt dat je dit rechtstreeks kan vragen aan de ontvangers. Helaas was er die avond niemand meer bij pad. Maar als u mijn moeder, de bezorger, treft laat dan vooral eens weten of u de gemeentepagina leest. Of als u het nieuws liever op een andere manier ontvangt, dan komt het antwoord ongetwijfeld wel bij mij terecht.

Kans bestaat natuurlijk dat ik straks als mantelzorgtaak een krantenwijk krijg. Maar dat doe ik met alle liefde. Mooie afwisseling. Wat extra beweging kan ook geen kwaad. En je hoort nog eens wat nieuws dat niet in de krant staat. Voor diegene die op een idee zijn gebracht? Ik weet dat de Wolder Courant nog steeds bezorgers zoekt!

 

Gerrie Hempen-Prent is wethouder in de gemeente De Wolden en woont in Echten.

Wolder Courant Nee-Ja sticker Nee-Nee sticker krantenwijk Huis-aan-huisbladen gemeentelijke informatiepagina digitaal