26-09-2019
De start van het politieke seizoen tijdens de eerste openbare raadsvergadering met de startnotitie Regionale Energie Strategie Drenthe. Een opstart richting de nationale doelstelling van 35 TWh hernieuwbare elektriciteit -op land in 2030- voor de energieregio Drenthe.
De eerste stap is het bepalen van de bijdrage voor de energieregio Drenthe, 1 van de 30 regio’s die invulling aan deze nationale doelstelling moeten gaan geven. De tweede stap komt er simpel gezegd op neer: hoe gaan wij deze bijdrage binnen Drenthe verdelen en vorm geven? (voor 1 juni 2020)
Wat Gemeentebelangen betreft is deze startnotitie tenminste een goede start, realistisch en realiseerbaar, door drie onderdelen die er naar onze mening bovenuit springen.
Communicatie is misschien wel het belangrijkste onderdeel uit deze startnotitie. Belangrijk vanwege de soms tegenstrijdige belangen die er kunnen zijn. Een goede communicatie die valt of staat met de goede onderbouwing van de gezamenlijke keuzes die gemaakt zullen en moeten worden.
Na deze stappen is er nog een laatste hobbel in de vorm van de restopgave. Onbewust hangt deze restopgave als een soort zwaard van Damocles boven deze startnotitie als het totaal van de energieregio’s niet voldoet aan de nationale doelstelling van 35TWh. Waarom? Omdat het resterende deel opgeplust zal worden over de regio’s. De vraag kan zijn: moeten wij als energieregio Drenthe dan maar op safe spelen? Een vraag die vast niet alleen binnen onze energieregio zal spelen. Gemeentebelangen De Wolden vindt: 'Wees niet te bang, sta voor je bijdrage en zet echt in op wat kan: realistisch en realiseerbaar, dan sta je pas sterk!'.
RES DRENTHE 1.0 Regionale Energie Strategie landelijke doelstelling hernieuwbare electtriciteit Startnotitie Gemeentebelangen Lokaal eigenaarschap zelf regie houden zorgvuldigheid boven snelheid