Praatpaal helpt Gemeentebelangen De Wolden naar raadsverkiezingen toe

Praatpaal helpt Gemeentebelangen De Wolden naar raadsverkiezingen toe

19-04-2021

De GB-raadsleden Pieter Groot (links) en Gerbrand Gol showen hun gele aanwinst, die straks als luistervink door De Wolden gaat. Artizzl Media / PeterNefkens

‘Den Haag heeft zijn ei gelegd. Het lokale broedseizoen gaat nu beginnen.’ Met die slogan maakt Gemeentebelangen, de grootste partij in de gemeente De Wolden een start met de route naar de verkiezingen van 16 maart 2022. Daarbij wordt een bijzonder hulpmiddel ingezet: een oude praatpaal van de ANWB.

Praatpaal nummer 504 deed tot voor een paar jaar geleden altijd dienst langs de A6 bij Joure. De gele kleur past prima bij Gemeentebelangen en de komende tijd wordt deze luistervink ingezet om informatie bij de inwoners van De Wolden op te halen. Eerst via de website, maar zodra de regering het weer toelaat, maakt de paal een reis door de gemeente.

Met een brede lach op hun gezicht halen de raadsleden Pieter Groot en Gerbrand Gol, allebei uit Ruinerwold, het apparaat met een steekwagentje uit de schuur op het erf van laatstgenoemde. „We hebben de paal een jaar geleden gekocht via Marktplaats met in het achterhoofd om deze in de campagne te gebruiken”, vertelt Groot. „Er zit een communicatie-unit in met een simkaart, als je op de knop drukt, word je doorverbonden met de telefoon van Gemeentebelangen”, verklaart Groot. Deze telefoon is op dit moment meestal in zijn bezit.

De GB-telefoon

Na een druk op de knop klinkt de stem van de dame, die vertelt dat de klant wordt doorverbonden. Vervolgens klinkt na enige tijd de voicemail van de telefoon van Gemeentebelangen. „Mensen kunnen wat inspreken, maar eigenlijk is het de bedoeling dat één van ons de telefoon opneemt.”

Er komen speciale stickers op de paal met een afbeelding van een vink; de paal wordt omgedoopt tot luistervink en dat is niet om af te luisteren, maar om gewoon te luisteren naar wat de burger te vertellen heeft. „We willen de eerste paar weken algemene thema’s ophalen bij de mensen, allerlei zaken die bij de burgers leven. Daarna gaan we gerichter bezig, bijvoorbeeld over wonen, verkeer of het sociaal domein”, laat Groot weten. „Met een thema werken is wel handig, want dan kunnen mensen gericht reageren.”

Hufterproof geplaatst

De informatie die wordt opgehaald bij de mensen, vormt onderdeel van het nog op te stellen verkiezingsprogramma. De aftrap is komende woensdag via de Wolder Courant . De digitale luistervink is straks te vinden op de site www.gbdewolden.nl/ikdoemee . Voordat de paal overigens ergens wordt neergezet, moet nog wel goed gekeken worden hoe deze hufterproof geplaatst kan worden. Gerbrand Gol ziet daar niet zoveel problemen in. „We moeten er nog een stevige voet aan maken, maar gaan de paal niet verankeren in de grond. De luistervink komt te staan op overzichtelijke plaatsen en kan makkelijk weer vervoerd worden.”

Van praatpaal naar Luistervink Gemeenteraadsverkiezingen 2022 campagne ikdoemee gbdoen lokaal