Column Verwachtingen - Halfweg

Column Verwachtingen - Halfweg

16-06-2024

Verwachtingen

Op 14 juni 2024 heeft gastland Duitsland afgetrapt voor de Europese Kampioenschappen voetbal. Ergens medio juli “kiezen” we dan onze kampioen en deze zal dat dan, net als in de “normale” politieke wereld, voor vier jaren zijn. En net als in de “normale” politieke wereld stromen de programma’s op televisie momenteel over van praatsessies van iedereen die maar denkt een beetje verstand te hebben van het spelletje. Politiek en voetbal, waarde lezer. Een onmiskenbare parallel en twee gebieden die zeker niet zo verschillend zijn als gedacht!

En wat verwachten we er van? Ach, dat is wel de meest onnozele vraag die we kunnen stellen natuurlijk. De verwachting is het hoogste; Nederland wordt kampioen en de onbetwiste nummer één. Of dat dit soort verwachtingen reëel zijn? Wij laten dat oordeel graag aan u over!

Onlangs heeft de fractie van Gemeentebelangen De Wolden haar traditionele “halfweg”-sessie beleefd. Halverwege de termijn van vier jaren vinden wij het altijd belangrijk om terug te kijken op de afgelopen twee jaar en vooruit te kijken naar wat er komen gaat. En onze verwachtingen richting toekomst uit te spreken.

Verwachtingen!

Natuurlijk hebben we na de verkiezingen in 2022 ons best gedaan om datgene wat we onze kiezers hebben beloofd ook waar te maken. En hebben we in de laatste twee jaar goed proberen te luisteren wat er volgens onze inwoners in onze mooie gemeente speelt. Met een club raadsleden, die in de uitgestrekte gemeente als inwoners betrokken zijn bij de verschillende kernen en hierdoor benaderbaar zijn voor iedereen.

Evenementen, onderwijs in de kleinere dorpen, omgevingsplannen met daarin verweven de belangen van onze inwoners en onze ondernemers. Onze onvoorwaardelijke steun aan onze boeren. Maar ook onze inmenging bij bijvoorbeeld fietspaden. Met overkoepelend: de richting die we, vanaf de start van de gemeente De Wolden, hebben gegeven aan de gemeentelijke financiën. Wat vandaag de dag resulteert in een ijzersterke financiële positie van De Wolden. Zonder overdrijven behoren we tot de gezondste gemeenten van Nederland!

Maar ergens hebben we gehoord dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. En dat is natuurlijk waar. Want ook in De Wolden gaan grote onderwerpen spelen. Zoals de migratie- en vluchtelingen discussie. En ook in De Wolden hebben we gehoord van het zogenaamde “ravijnjaar” waarin we financieel veel minder gelden vanuit de Rijksoverheid gaan krijgen. En wat te denken over onze energie? Hoe denken we in De Wolden (bijvoorbeeld) over windenergie?

Bij Gemeentebelangen De Wolden geloven we er in, dat we elkaar moeten vasthouden. Onze verwachting is, dat we dat gaan doen, als fractie, als voltallige gemeenteraad maar zeker ook met u als inwoner en dus net als wij: belanghebbende! Wat is uw verwachting van de te voeren koers op de hierboven genoemde onderwerpen?

Naast dat u ons weet te vinden bent u eens per maand van harte welkom bij onze openbare fractiebijeenkomsten. Maar wij willen verder gaan dan dat. Wij willen onze mening vormen in uw aanwezigheid. Voorwerk doen, voordat er over de lastige onderwerpen besloten moet worden. Thema-avonden organiseren. Zodat u uw mening kunt vormen, gespiegeld aan onze ideeën en afgezet tegen de in sommige onderwerpen nu eenmaal geldende, landelijke voorschriften. Zodat u weet wat u van ons kunt verwachten! En waarop u ons dus kunt aanspreken.

Om maar eens voetbal-beeldspraak te gebruiken: als de bal eenmaal achter de verdediging wordt gespeeld, zijn we alleen maar bezig om achter die bal aan te hollen.

Zesendertig jaar geleden tilde aanvoerder Ruud Gullit een zilveren beker van een zeker gewicht boven zijn hoofd. Van een geblesseerde topscorer Marco van Basten die toch uiteindelijk het verschil wist te maken. Van een oude rot in het vak Rinus Michels, al jarenlang trainer en coach met een “goed stel” om te leiden. Van een overwinning op je oudste opponent Duitsland en de euforie van het moment. Van de Oranje zee in de stadions en de meest trouwe supporters die een niet te beschrijven steun zijn geweest.

“We” werden kampioen in een toernooi van weinig… verwachtingen!

Gemeentebelangen De Wolden ziet de parallel tussen politiek en voetbal. Wij voelen de steun en zijn volledig klaar om de komende twee jaren de hierboven beschreven lastige vraagstukken aan te vallen. Met uw hulp. En rekening houdend met uw mening. Zodat we bij de verkiezingen in 2026 elkaar trots in de ogen kunnen kijken en kunnen zeggen “dat hebben we samen toch maar mooi gefikst!”

halfweg politiek verwachtingen toekomst verkiezingen