Gemeentebelangen De Wolden: ‘Sta medicinale wietteelt toe’

Gemeentebelangen De Wolden: ‘Sta medicinale wietteelt toe’

12-01-2018

Mensen met ziekten als reuma en kanker die baat hebben bij cannabisolie, mogen straks zelf medicinale wiet telen als het aan Gemeentebelangen De Wolden ligt.

De zelfteelt van medicinale wiet kan volgens Gemeentebelangen De Wolden ervoor zorgen dat gebruikers hogere THC-waarden tot zich kunnen nemen dan ze nu kunnen. Dat staat in het partijprogramma voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen dat gisteren werd gepubliceerd.

Lijsttrekker Ten Kate: ‘Gebruikers geen baat bij inferieure kwaliteit’

Sommige reuma- en kankerpatiënten gebruiken cannabisolie uit apotheken om de pijn te verlichten. THC is de stof in cannabisplanten die een medische werking heeft.
,,Wat je nu ziet is dat mensen die gebruik maken van cannabisolie vaak te maken hebben met een wisselende kwaliteit”, zegt lijsttrekker van Gemeentebelangen Jan ten Kate. ,,Het laatste waar gebruikers baat bij hebben is inferieure kwaliteit. Ik ken zowel binnen als buiten gemeente De Wolden mensen die er gebruik van maken.”

‘Geen hennepteelt aanjagen’

De lijsttrekker van Gemeentebelangen zegt verder niet aan het drugsbeleid van de gemeente te willen toornen. In gemeente De Wolden zijn geen coffeshops waar cannabis gekocht kan worden. Het telen van medicinale wiet stond nog niet eerder op de raadsagenda.
,,Wij gaan niet de hennepteelt aanjagen, laat dat duidelijk zijn. Wij staan achter het drugsbeleid van nu. Als je drie keer achter elkaar betrapt wordt op het telen van wiet, gaat de deur van het pand op slot. Die bevoegdheid heeft de burgemeester. Maar wij willen dat mensen met een medische verklaring de mogelijkheid hebben om een aantal plantjes te houden”, aldus Ten Kate.

‘Na verkiezingen regels opstellen’

In het programma staat het aantal van vijf planten opgenomen. ,,Voor vijf plantjes ga je nu niet de gevangenis in, maar het is wel zo dat de politie ze meeneemt”, zegt Ten Kate. ,,Wij willen het graag toestaan onder bepaalde voorwaarden. Maar als zieke mensen aan drie genoeg hebben is het ook goed en als het er tien moeten zijn, moeten we het daar over hebben. Wij willen na de verkiezingen met de raad er regels over opstellen.”

Link artikel DvhN
hennepteelt cannabis medisch verkiezingsprogramma