Ooievaar vogelvrij?

Ooievaar vogelvrij?

18-01-2022

Ooievaar versus biodiversiteit

Het is in De Wolden geen zeldzaamheid dat we deze mooie grote vogel met zijn wit zwarte verenkleed statig op zijn lange rode poten door de landerijen zien lopen. Het Reestdal is dankzij de ooievaar aangewezen als Important Bird Area (IBA), wat uiteindelijk weer een reden kan zijn om aan te wijzen als Natura2000 gebied. Dat willen wij niet!

Om te voorkomen dat we als gemeente De Wolden straks tussen meerdere Natura2000 gebieden liggen, met alle bijkomende beperkingen, wil Gemeentebelangen dat onderzocht wordt of het Reestdal nog steeds terecht IBA gebied is. Draagt de ooievaar bij aan biodiversiteit of werkt de vogel in de huidige aantallen juist averechts op de biodiversiteit? Stop met het afgeven van vergunningen voor nestgelegenheden totdat het onderzoek is afgerond en duidelijk is wat het effect is van de ‘overmatige’ aanwezigheid van ooievaars op de biodiversiteit. 

Ook benieuwd hoe wij naast de ooievaar over groot wild denken? Kijk of download ons volledige verkiezingsprogramma op www.gbdewolden.nl/verkiezing

_______________________________________________________________________________________________________

Gemeentebelangen De Wolden wil tijdelijke stop op nieuwe nestplekken voor ooievaars in Het Reestdal

Gemeentebelangen De Wolden wil laten onderzoeken wat het effect van ooievaars is op de biodiversiteit in Het Reestdal. In de tussentijd komt er wat de politieke partij betreft een stop op nieuwe nesten voor de vogels. Voor uitgebreid artikel zie: DvhN of de Meppeler Courant

Gemeentebelangen De Wolden wil tijdelijke stop op nieuwe nestplekken voor ooievaars in Het Reestdal - Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)
Gemeentebelangen De Wolden wil tijdelijke stop op nieuwe nestplekken voor ooievaars in Het Reestdal - Meppeler Courant

ooievaar biodiversiteit gemeentebelangen IBA Natura2000 nestgelegenheid Reestdal