Stroop & Azijn

Stroop & Azijn

04-03-2022

Column Gerrie Hempen-Prent, wethouder en lijsttrekker

Als je de kookprogramma’s moet geloven dan hoort bij een heerlijk gerecht een zoetje en een zuurtje. Er lijkt een overeenkomst te zijn met de verkiezingen van 16 maart aanstaande. Zo zijn er partijen die strooien met veel zoetigheid. Ze beloven luchtkastelen, de een nog fraaier dan de ander. Andere partijen kiezen ervoor een flinke portie zuur toe te voegen. Het is niet goed of het deugt niet en ze vertellen maar wat graag halve waarheden. Hun reviews delen zij het liefst via de (social) media. 

In de Meppeler Courant kunnen we wekelijks lezen hoe het de afgelopen 25 jaar in De Wolden is gegaan tijdens de verkiezingen. Een mooi stukje politieke geschiedenis van onze jonge gemeente. Hoe een herindeling kan leiden tot iets culinairs. Ook hiervoor geldt dat eenieder dit op zijn eigen manier kan en mag beleven. Smaken verschillen immers.
Maar één ding is zeker. De Wolden heeft de afgelopen 25 jaar laten zien dat ze bestaansrecht heeft. Door vooral onszelf te blijven. Niet stilzitten maar vooruitkijken. We hebben laten zien waar we goed in zijn. Samen met inwoners en ondernemers de handen uit de mouwen steken! 

Een verkiezingscampagne kent vele kleuren en smaken. De ene partij gaat tijdens de campagne langs de deuren om in gesprek te gaan. Ze proberen je te overtuigen dat zij het beste met de gemeente voor hebben. De andere partij probeert juist voor het schrijven van het verkiezingsprogramma al informatie op te halen. Wat vinden inwoners belangrijk. En net als een chefkok probeert elke partij op zijn eigen manier origineel te zijn in de campagne. 

Als lijsttrekker mag ik de debatten voeren namens mijn partij. En dat vergt enige voorbereiding. Verkiezingsprogramma’s lezen, podcasts van alle lijsttrekkers luisteren, de media volgen. Maar ook wat trek ik aan? Elke partij heeft natuurlijk zijn eigen kleur en dat geldt ook voor mijn partij. Toch ligt dat bij ons net even anders. We hebben wel onze eigen kleur. Toch zijn we vooral een partij die uit veel mensen en meningen bestaat. Landelijk wordt er bijvoorbeeld heel divers gestemd. Dus zou ik alle kleuren van de regenboog aan kunnen trekken. Juist deze groep weet als geen ander dat je vooral iets aan moet trekken waar je je lekker in voelt. En daar ga ik mij aan houden.

Rond deze tijd zien we altijd weer kopstukken, de souschefs, uit Den Haag deze kant op komen. Daar kan je iets van vinden. Vaak duurt het vier jaar voordat ze terug komen. Maar laten we er vooral ons voordeel mee doen. Door ze een kijkje in de keuken van De Wolden te geven. Laten zien wat je kan bereiken door samen te werken. Er worden tijdens zo’n rondgang veel zoete broodjes gebakken. Zo’n bezoek geeft aan, dat Haagse politici graag invloed willen uitoefenen op de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ik heb het volste vertrouwen dat de inwoners van De Wolden zich niet laten leiden door ‘Haagse bluf’, als ze naar de stembus gaan.

Voorafgaand aan 16 maart vangen we elkaar de vliegen af. Na de verkiezingen zullen we weten hoe en wie de meeste vliegen heeft gevangen en welke veranderingen dat voor de gemeente met zich meebrengt.

Eén ding is zeker, mijn pannenkoeken zullen nog steeds worden gegeten met veel stroop en op de boerenkool komt nog steeds een flinke scheut azijn.


P.S. Het ooievaarsnest op de Bongerd is uit zichzelf omgevallen.

culinair hoogstandje zoet&zuur Stroop&azijn verkiezingen regenboog vliegen afvangen smaken verschillen