Verkiezingspraat, Berend Boverhof, Gemeentebelangen

Verkiezingspraat, Berend Boverhof, Gemeentebelangen

09-03-2022

De Wijk - Berend Boverhof had nooit wat met politiek, totdat de fractie van Gemeentebelangen in de raad van de gemeente de Wijk in de problemen kwam door onenigheid. De 88-jarige inwoner van de Wijk zette zich met enkele anderen in om de club weer op de rails te krijgen. Het moet zo’n veertig jaar geleden zijn, maar dat gele gevoel ging nooit meer weg.

„Er was wat onenigheid in de partij en ik kon dat niet aanzien. Ik was nooit politiek bewust, ik vind het alleen plaatselijk erg belangrijk. Ik heb ook nooit in de gemeenteraad gezeten, maar was wel bestuurslid van Gemeentebelangen in de gemeente de Wijk”, vertelt Berend.

Het was nog in de tijd van burgemeester Van Rappard, daarna kwam Leen de Beij vanuit Meppel. „Het liep nog wel eens mis tussen De Wijk en Koekange. Als er een kandidatenlijst samengesteld moest worden, moest dat altijd om-en-om; anders kreeg je scheve gezichten”, herinnert Berend zich. „We hebben heel wat vergaderd om de relatie tussen beide dorpen weer goed te krijgen. Later kwam alles weer goed en gingen we zelfs van twee naar drie zetels.”

Muziekvereniging Apollo

De inwoner van de Wijk vertelt het allemaal tussen de bedrijven door, want zijn agenda is niet bepaald leeg. Dinsdagmiddag was er een repetitie van het Drents Seniorenorkest, ’s avonds wachtte de Koninklijke muziekvereniging Apollo weer op zijn kunsten. „Ik bespeel hoorn, die repetities zijn voor mij erg belangrijk.” Zo belangrijk dat hij maar zelden een vergadering van Gemeentebelangen De Wolden bijwoont: die zijn altijd op dinsdagavond.

De gemeentelijke herindeling per 1 januari 1998 betekende voor Gemeentebelangen ook een fusie. De Wijk en Ruinerwold hadden volgens Berend Boverhof duidelijk de sterkste afdelingen, in Ruinen bestond naast GB ook de partij Algemeen Belang en in Zuidwolde was GB ook niet zo groot. Jan van ’t Zand zat er toen al wel bij. „Ik heb de politiek altijd van een afstandje bekeken, maar heb wel altijd op de lijst gestaan. Altijd ergens onderaan, ik haalde ook nooit veel stemmen en kom ook niet in de gemeenteraad. Ik wil laten zien dat ik erbij hoor.”

Knarrenhof

Dat hij de oudste kandidaat is, voelt voor Berend niet bijzonder. Hij vindt Gemeentebelangen een mooie partij. „Iedereen kan erbij, het maakt niet uit wat je doet en op wie je landelijk stemt. Voor de komende jaren vind ik woningbouw het belangrijkste. Voor alleenstaanden, jongeren en ouderen; een soort knarrenhof, waarover in Zuidwolde wordt nagedacht, zou leuk zijn. Voor mij heeft dat geen zin meer, voordat zoiets gerealiseerd is, zijn er vele jaren voorbij. Voor oudere echtparen is dat ook mooi, je kunt nog wat aan elkaar hebben. Bovendien komen dan weer meer huizen vrij.”

Een prognose van de verkiezingsuitslag durft Berend nog wel mee te geven. „Het zou mooi zijn als we de acht zetels houden, maar die achtste was vier jaar geleden wel een restzetel. Het zou maar zo eentje minder kunnen worden.”

 

Berend Boverhof de Wijk Oudste kandidaat Gemeentebelangen verkiezingspraat verkiezingsuitslag betrokken magazine knarrenhof