Kunstgras, luxe of noodzaak?

Kunstgras, luxe of noodzaak?

27-06-2019

Drie keer kunstgras: luxe of noodzaak?

Voor Gemeentebelangenis kunstgras in ieder geval meer dan alleen maar kunstgras. Door de samenhang met de leefbaarheid van de kernen (vitaal platteland) en de relatie met het Sociaal Domein. Zoals de sociale verbondenheid met de clubs en vrijwilligers onder elkaar, eenzaamheid en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Natuurlijk niet te vergeten de toekomstbestendigheid van voorzieningen en een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat.

Met het beschikbaar stellen van 1 miljoen euro bij de begroting hebben wij als Gemeentebelangen een voorzet willen geven aan de 3 clubs uit De Wijk, Ruinen en Ruinerwold met belangstelling voor kunstgras. Om ze te stimuleren en op die manier in een kansrijke positie te komen.
Zij hebben dat heel goed opgepakt! Super gemotiveerd als zij waren hebben zij deze kans aangepakt en zijn samen verder aan de slag gegaan om alle opties te laten passeren waarmee kunstgras gerealiseerd zou kunnen worden. Als Gemeentebelangen kunnen wij eigenlijk concluderen dat er maar 1 ding luxe is aan kunstgras: deze vrijwilligers die zich maximaal voor de clubs en voor hun dorpen hebben ingespannen en met resultaat.

  • De eigen bijdrage van 50.000 euro per club
  • Het in het seizoen aanleggen van de velden qua organisatie
  • Daarnaast het in eigen onderhoud nemen van 1 veld
  • De gezamenlijke aanbesteding met naast deze 3 clubs nog 4 andere clubs samen met de gemeentelijke organisatie.
  • Eigen inzet op subsidie voor LED-verlichting
  • Verder niet te vergeten de inzet op eigen werkzaamheden voor zover dan kan bij kunstgras natuurlijk.

Dan wil je ook echt wat als verenigingen, allemaal gezamenlijke inspanningen die hier vanavond leiden tot een kans met dit raadsvoorstel. Niet alleen een kans voor de clubs maar ook voor ons als raad om niet alleen de voorzet te geven maar ook een kans om hen in scoringspositie te brengen en zo uiteindelijk 3 kunstgrasvelden te kunnen realiseren.

Als uit een memo (op een vraag van de CU)  blijkt dat naast het aanleggen van nieuwe velden er inmiddels ook nog eens gewerkt wordt aan een recyclingfabriek om oude kunstgrasmatten te recyclen is dat ook wat betreft duurzaamheid en circulaire economie zeker geen luxe.  

En al gaat het dan niet helemaal zoals wij als raad verwachten financieel gezien met de regeling 1/3 deel voor de clubs en 2/3 deel voor de gemeente uiteindelijk telt het resultaat. Wat Gemeentebelangen betreft belonen wij de maximale inzet, de werkarbeid van deze 3 clubs met dit voorstel. Al is het in blessuretijd, al is het met een penalty. . Later hoor je daar niemand meer over maar wel over het behaalde resultaat.

Als groot voorstander van kunstgras omdat kunstgras meer is dan kunstgras vinden wij als Gemeentebelangen De Wolden kunstgras dan ook geen luxe maar een noodzaak. Wij zijn voor het voorstel zodat de voorzet, die al lang onderweg is geweest, nu eindelijk ook gescoord kan worden. Afgerond zodat Wacker, VVRuinen en VVRuinerwold niet alleen kunstgras kunnen realiseren maar kunnen bouwen aan een toekomstbestendige voorziening, toekomstbestendige dorpen en daarmee een toekomstbestendige gemeente. En dat is geen luxe maar wel mooi meegenomen! 

Kunstgras VVR VVRuinen Wacker aanbesteding begroting duurzaam De Wijk Ruinerwold Ruinen