Jonge ondernemer, grote toekomstplannen!

Jonge ondernemer, grote toekomstplannen!

01-01-2022

Patrick Dragt is ondernemer en actief bij de vrijwillige brandweer in Zuidwolde, waar hij geboren en getogen is. Sinds Patrick elf jaar geleden bij Zanting RVS belandde, is hij daar niet meer weggegaan. In 2019 heeft hij de eerste stap gezet om het bedrijf over te nemen van Henk Zanting, de grondlegger van het bedrijf.  

Henk Zanting is in 1996 voor zichzelf begonnen met Zanting RVS. Eerst klein in het achterhuis en later breidde hij uit naar een grotere werkplaats op zijn eigen terrein, waar ze ook nu nog actief zijn met het maken van onder andere diverse tanks, lekbakken, reclameborden, afzuigkappen en stellingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of deze mannen realiseren het. Patrick: “Wij leveren halffabricaten van RVS en het is veelal maatwerk. Onze afnemers zijn voornamelijk lokale klanten.”

Uitbreiding

Bij het zien van de huidige werkplaats denk je niet meteen aan ruimtegebrek, maar dat is er volgens Patrick en Henk wel. Ze gebruiken naast de werkplaats bijvoorbeeld een zeecontainer voor opslag en hun kantoor is boven in huis. “Het is erg hokkerig en overal staat wat. Het werkt niet praktisch”, meent Patrick. Daarom denken de twee ondernemers opnieuw aan uitbreiden.

"Uitbreiden, maar wel de korte lijntjes met klanten vasthouden"


“Als je klanten groeien, groei je automatisch mee”, stelt Patrick. “Het mooiste zou zijn om bij Henk op het terrein uit te breiden met een schuur van ca. 800 m2. Als we dat willen moet er eerst een flora en fauna onderzoek plaatsvinden. We zijn er in het verleden al eens mee bezig geweest, maar het kwam niet echt van de grond. Als ik er een schuur van 500 m2 bij kan zetten, kom ik ook al heel ver. Het is niet mijn insteek om zo groot als het bedrijf ‘Python’ te worden. Het kleine, gemoedelijke en de korte lijntjes met klanten wil ik wel vasthouden.” Henk springt bij: “Deze schuur zal dan dienen als opslag en de nieuwe schuur als werkplaats met een fatsoenlijke kantoorruimte en kantine erin. De pauzes brengen we nu door aan de werkbank of in huis. Alles mooi in één ruimte maakt het werken ook een stuk efficiënter.”
 

Betrokken ondernemer

Naast het werk bij Zanting RVS is Patrick actief bij de vrijwillige brandweer van Zuidwolde. In de avonduren volgt hij de opleiding tot bevelvoerder: “Het vergt wel veel tijd naast de oefeningen en mijn reguliere werk, maar je moet er wat voor over hebben. De opleiding  valt gelukkig nog steeds goed te combineren met mijn werk.”

Opvallend is dat bij de brandweerpost Zuidwolde twaalf ondernemers uit het dorp actief zijn. Vanwege de korte aanrijtijden moet een brandweerman/ vrouw bij het uitrukken binnen vier minuten bij de kazerne zijn. “Als er geen ruimte op het bedrijventerrein zou zijn voor nieuwe ondernemers zouden ze ook geen vrijwilliger bij de brandweer kunnen worden. Dan haal je die vier minuten domweg niet” aldus Patrick.

“Uitbreiding van het bedrijventerrein van Zuidwolde is geen wens maar pure noodzaak!"


Toekomst  

Momenteel is het bedrijventerrein van Zuidwolde vol, maar het is wel een optie die Patrick open laat voor zíjn toekomst. “Of een huis met wat schuren erbij kopen, maar de huidige huizenprijzen maken dit niet makkelijk.” Ronald Brouwer, raadslid bij Gemeentebelangen, haakt daarop aan: “Met deze overspannen woningmarkt wordt het er voor jonge ondernemers inderdaad niet gemakkelijker op. Zelfs het speciaal hiervoor bedoelde beleid dat agrarische bedrijven zonder functie ook door ondernemers gebruikt mogen worden, het VAB-beleid, helpt nu niet mee.” Schuren die leeg komen te staan mogen in dat geval gebruikt worden voor bedrijvigheid in het buitengebied. De woningvraag is momenteel zo groot dat dit momenteel ten koste gaat van de mensen die iets met hun bedrijf willen doen.

Dik Schuldink, zelf ondernemer in Zuidwolde op het bedrijventerrein, vult aan: “Uitbreiding van het bedrijventerrein van Zuidwolde is geen wens maar pure noodzaak! Voor de leefbaarheid - en de brandweer -“ zegt hij met een knipoog,  “is het belangrijk om jonge betrokken ondernemers op het dorp te behouden.”

patrick dragt henk zanting zanting rvs zuidwolde brandweer uitbreiding ondernemer toekomst betrokken vab beleid ronald brouwer dik schuldink